Wat is je motivatie om van een commerciële organisatie over te stappen naar een maatschappelijke organisatie?

mensen met een beperking leveren bijdrage aan de maatschappij

Ellen Peeters, directeur Wielewaal

Ik heb lange tijd gewerkt in de commerciële wereld (o.a. KPN) en de financiële dienstverlening (o.a. Interpolis). Daar heb ik me kunnen ontwikkelen op het gebied van kwaliteit in de klantbediening, optimalisering van de processen en het ontwikkelen van organisatie onderdelen en individuele medewerkers. Op een zeker moment was dat voor mij niet meer voldoende. Ik wilde met mijn ervaring ook echt en zichtbaar maatschappelijk bijdragen.

Daarbij zie ik dat mensen die niet in het gemiddelde plaatje passen buiten spel lijken te staan.  Ik geloof dat Nederland er mooier op wordt als iedereen daar zijn of haar bijdrage aan kan leveren, dat ieder op waarde wordt herkend. Of je nu wel of niet beperkt bent. We zijn tenslotte allemaal bijzonder en hebben er recht op om gezien en gewaardeerd te worden binnen onze maatschappij.

5 jaar geleden was dat voor mij de reden om de overstap te maken naar Start Foundation: een fonds dat investeert in initiatieven die bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Of het nu werkzoekende 50-plussers, ex-gedetineerden of asielzoekers zijn: ieder mens doet er toe!

 

Waarom heb je gekozen voor Wielewaal?

Ik heb een sterke affiniteit met en zicht op de doelgroep omdat mijn prachtige jongste dochter Loïs daartoe behoort.  Uit eigen ervaring weet ik  dus ook hoe belangrijk het is dat kinderen en jongeren met een beperking de kans krijgen hun grenzen te verleggen en nieuwe ervaringen op te doen. Waarom kun je niet skydiven of met je rolstoel het Wad op alleen maar omdat je een beperking hebt? Het is juist zó nodig om even daarvan los te komen.

Bovendien geeft het een kind of jongere de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en nieuwe vrienden te ontmoeten. Met de eigen leeftijdgenoten natuurlijk maar juist ook met die ene stagiair en de recreatieleider. En bij Wielewaal kan altijd meer dan je voor mogelijk houdt. Vakanties, logeerweekenden en vakantiedagopvang staan juist in het teken van nieuwe ervaringen en nieuwe relaties aangaan. Daar word ik dan weer heel blij van.

 

Wat is je droom voor Wielewaal?

Wielewaal bestaat al meer dan 40 jaar. Het is uitgegroeid van een vrijwilligersorganisatie die leuke vakanties mogelijk maakt tot een vrijwilligers organisatie, reisorganisatie en (jeugd)zorg organisatie in één. Met gemotiveerde vrijwilligers en een klein betaald team. De volgende stap is wat mij betreft dat we meer aansluiten op de behoefte van de klanten. De vakantie behoefte van een kind en zijn ouders is heel iets anders dat de vakantie wens van een (jong)volwassenen met een beperking. Daarnaast is het logisch dat de vraag van onze klanten zich door de jaren heen ontwikkelt. Het is de uitdaging voor Wielewaal om op tijd daar bij aan te sluiten. Dat vraagt om flexibiliteit van onze kant en het snel aanpassen van ons aanbod aan de ontwikkelingen in de markt.

Zeker sinds de Corona crisis zie ik ook het groeiende belang van Wielewaal als een kenniscentrum. Met onze kennis en ervaring over reizen, logeren en dagopvang voor groepen mensen met een beperking, kunnen we veel meer op maat gesneden diensten aanbieden. Dus heel klantvriendelijk!