Jongeren Xperience maakt de wereld van jongeren met een spierziekte groter

Spierziekten Nederland en Stichting Wielewaal maken zich sterk om de wereld van jongeren met een spierziekte groter te maken. Daarom starten we vanaf 12 april met de Jongeren Xperience. Een pilotprogramma dat we in overleg met ouders en de jongeren zelf gaan uitvoeren.

Innovatief programma met topatleten en ambassadeurs
De Jongeren Xperience is een onderscheidend concept en bestaat uit een intensief begeleid programma van een half jaar. De kern is een weekendprogramma waar de deelnemers met een groep gelijkgestemden tussen de 14 en 17 jaar door middel van sport en spel, workshops en goede voorbeelden van rolmodellen meer leren over zichzelf, meer zelfvertrouwen krijgen, bouwen aan een sociaal netwerk en werken aan hun onafhankelijkheid. De pilot voeren we uit samen met acht jongeren met een spierziekte.

Het bouwen aan een sociaal netwerk en het kunnen spiegelen aan rolmodellen is een belangrijke basis voor je zelfvertrouwen. Het begeleidingsteam bestaat daarom uit veelal jonge vrijwilligers. Daarnaast komen er twee ambassadeurs (jongeren met een spierziekte) die hun levensverhaal zullen delen. Uiteraard is er ook veel ruimte om op een leuke en informele wijze kennis met elkaar te maken.

Bewegen is voor iedereen goed, of je een spierziekte hebt of niet. Veel mensen met een spierziekte zijn lichamelijk beperkt of zijn snel moe, waardoor sporten voor hen niet vanzelfsprekend is. Tijdens de workshop over sport en spel laten topsporters met een spierziekte (Nico en Cathry) zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van aangepast sporten. Nico is voormalig Olympisch tafeltennisser. Hij nam drie keer deel aan de Paralympische Zomerspelen. Cathry is hockeyster uit het Nederlands e-hockeyteam (elektrisch rolstoelhockey).

Parallel ouderprogramma
Voor de ouders van de deelnemers is er een parallelprogramma met live en online bijeenkomsten rondom thema’s als ‘’loslaten en veiligheid’’ en met advies en goede voorbeelden. Zo bieden we jongeren en hun ouders waardevolle inzichten over zelfstandig in het leven staan en dragen we bij aan sociale inclusie.

Meer informatie
Het programma loopt vanaf half april tot half oktober. Het programma wordt gemonitord op impact. De resultaten publiceren we in het najaar van 2021. Wilt u meer weten over ons programma?
Dan kunt u contact opnemen met Mariëtte Sijnhorst via communicatie@wielewaal.nl of bel via 088 122 44 00