lutte

 

Wielewaal eerste vakantieorganisatie met HKZ keurmerk

18-03-2010

Niet alleen de eerste vakantieorganisatie met een AWBZ-erkenning, sinds februari 2010 is Stichting Wielewaal ook de eerste vakantieorganisatie met een HKZ keurmerk. Al ruim 30 jaar organiseert Wielewaal vakantieactiviteiten voor kinderen en jongeren met een beperking. Kwaliteit stond altijd al hoog in het vaandel. Nu is dit erkend met het kwaliteitskeurmerk HKZ voor de gehandicaptenzorg.

Logo HKZ certificeringHKZ KEURMERK

Bij HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) gaat het erom dat duidelijk op papier staat hoe de organisatie werkt en dat ook aangetoond kan worden dat er zo gewerkt wordt. Het is een basisgarantie voor kwaliteit waarbij het perspectief van de cliënt centraal staat. Zorgaanbieders met dit keurmerk laten zien dat ze voldoen aan alle eisen die hieraan gesteld worden en dat zij voortdurend werken aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening. Wielewaal is als AWBZ-erkende vakantieorganisatie vergelijkbaar met een zorgaanbieder en vindt het dan ook belangrijk aan de HKZ eisen te voldoen. Wanneer iemand een AWBZ-indicatie heeft kunnen de kosten voor de zorg en begeleiding tijdens Wielewaalvakanties betaald worden uit de AWBZ. De vakantieganger moet er natuurlijk wel op kunnen vertrouwen dat de organisatie kwaliteit levert en goed in elkaar zit. Het HKZ keurmerk laat dit zien.

Vakantie2009-53ALLES OP PAPIER

Kwaliteit was altijd al belangrijk binnen Wielewaal, maar niet alles stond duidelijk op papier. Vanuit het idee ´zeggen wat je doet en doen wat je zegt´ heeft Wielewaal hier het afgelopen jaar, ondersteund door organisatiebureau SPNP uit Woerden, verandering in gebracht. Dit traject bracht wel de nodige dilemma´s met zich mee. Het verschil met een ´gewone´ zorgaanbieder is dat de vakanties van Wielewaal volledig op vrijwilligers draaien. Voor hen moest het natuurlijk wel leuk en vooral werkbaar blijven.

Een punt dat verbeterd moest worden was bijvoorbeeld het rapporteren tijdens activiteiten. In overleg met vrijwilligers is hiervoor een systeem ontwikkeld met eenvoudige, werkbare dossiers. Voor vrijwilligers is het invullen tijdens de activiteiten een kleine moeite, maar voor Wielewaal en de vakantieganger is na afloop duidelijk hoe de vakantie eruit zag. Aan de hand van de rapportages worden bijzonderheden geregistreerd en geanalyseerd. Deze analyse geeft samen met de evaluaties van de vakantiegangers een duidelijk beeld van mogelijke verbeterpunten. Deze en andere veranderingen hebben diverse verbeteringen opgeleverd. Het resultaat is een toekenning van het HKZ keurmerk. Met name de grote mate van transparantie en flexibiliteit van de organisatie en het continue verbeterproces aan de hand van evaluaties, werden als sterke punten genoemd door auditor DNV.

Vakantie2009-43ENTHOUSIASME IN UITVOERING

Is er veel veranderd in de vakanties? Nee, dat niet, Wielewaal organiseert nog steeds vakantieactiviteiten voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige complexe beperking of ADHD/Autisme Spectrum Stoornis. De intensieve begeleiding is nog steeds in handen van jonge vrijwilligers en de enthousiaste verhalen achteraf zullen net zo enthousiast blijven. Het enige verschil is dat de werkwijze op alle vlakken nu duidelijk beschreven is. Vrijwilligers en medewerkers weten waar ze aan toe zijn en vakantiegangers kunnen erop vertrouwen dat Wielewaal voldoet aan de kwaliteitsnormen. Nog meer reden om zorgeloos te genieten van de activiteiten!

 
ISO 9001 HKZ  
       
Oproepen
Vrijwilligers gezocht komende tijd
19-04-2019

Vrije plaatsen reisleiders en verpleegkundigen
19-04-2019

Vacature: recreatieleiders en verpleegkundigen
16-04-2019

Kun jij ergens een poster ophangen?
01-04-2017

meer oproepen... 
Nieuws
Brochures online
01-11-2018

ISA GROUP zorgt voor glimlach
20-09-2018

MatchT adopteert eerste Wielewaalmoment
11-09-2018

Vrijwilligerswerk voor gezonde werknemers
03-09-2018

meer nieuws... 
Vakantiebelevenissen
Wielewaal bij GLOW!
16-11-2018

De leukste baan van de wereld
08-10-2018

Taart en buiten spelen in Barendrecht
20-09-2018

Fotorondje Waddeneilanden
02-09-2018

meer belevenissen...