thailand-olifant

 

Jubileumterugblik: zo ging het vroeger bij Wielewaal

27-02-2017

Wielewaal bestaat dit jaar 40 jaar, hoera! Iedere maand blikken we terug op het verleden van onze mooie stichting. Vrijwilliger Loes draait al 23 jaar mee op de vakanties. Wat is er in de loop van de jaren veranderd voor haar als vrijwilliger? Ze neemt ons mee in de verschillen tussen toen en nu.

De voorbereidingen
Alle vrijwilligers die zich voor een vakantie hadden ingeschreven, kregen per post van Wielewaal een uitnodiging met het programma-overzicht voor de instructiedag thuisgestuurd. Onderaan de brief zat een antwoordstrook, die teruggestuurd moest worden met de vraag of je wel/niet naar de instructiedag kwam. Met deze vakanties gingen circa 12 deelnemers en 12 vrijwilligers mee. De vakanties duurden meestal 2 weken. Ook de deelnemers werden uitgenodigd om op deze dag - iets later dan de vrijwilligers - kennis te maken met de andere deelnemers en vrijwilligers van de door hun gekozen vakantie.

Alle Reisleiders van de betreffende vakantiegroepen bespraken met hun vrijwilligers in kleine groepjes de bijzonderheden van die vakantie en de taken die gedaan moesten worden. De Pleeg besprak welke zorg de deelnemers nodig hadden, zodat zij je dan afhankelijk van je zorgervaring aan een deelnemer kon koppelen en alles werd door de R opgeschreven. Als je had gekozen voor de taak uitstapjes in Nederland, of b.v. Frankrijk, dan moest je zelf vanuit huis bellen om te informeren naar openingstijden en de toegangsprijzen.

Na de lunch kwamen de deelnemers. Er werd kennisgemaakt met de vakantiegroep, er werden spelletjes gedaan en aan het eind van de dag was iedereen al helemaal vertrouwd met elkaar.

Het instructieverslag werd daarna door de R naar alle vrijwilligers verstuurd. Dat betekende alles wat besproken was typen op de tikmachine, kopiëren, adressen schrijven, postzegels plakken en naar de brievenbus lopen.

Vlak voor de vakantie kreeg iedereen van de Wielewaal een vakantieboekje, met daarin belangrijke informatie, zoals de vertrek- en aankomsttijden, adres accommodatie en wat je zoal mee moest nemen.

En tijdens de vakantie...
Afspraken die gemaakt werden, moest je nakomen….of je stond voor niets te wachten!
Nu stuur je met je mobiel een groepsapp naar alle vrijwilligers van jouw vakantiegroep en iedereen is op de hoogte!

Vakantieherinneringen
Van de vakantie zelf werd ook een verslag gemaakt met foto’s, door de vrijwilliger die deze taak op zich had genomen. De foto’s werden niet alleen door vrijwilligers gemaakt, maar ook door deelnemers! Dat betekende dat er door iedereen heel veel vakantiefoto’s werden gemaakt én afgedrukt.
Degene die op zich had genomen het vakantieverslag te maken, was daar wel even mee bezig! Alles werd getypt op de tikmachine - dus geen fouten maken - en de foto’s uitgezocht die bij de activiteit hoorden werden uitgezocht. Er was dus één origineel verslag met deze foto’s…daarna werd het 30x gekopieerd. Het werd er niet altijd mooier op…alles was nog zwart/wit. Vervolgens moest het dan nog naar de hele vakantiegroep worden verstuurd.

Omdat we de foto’s niet van elkaar konden zien, werd er standaard na een vakantie een reünie gepland. Iemand van de vrijwilligers organiseerde de dag, het tijdstip, de locatie en een restaurant. Er kwamen vaak nog leuke verhalen boven tafel over de vakantie en alle foto’s werden bekeken! Iedereen had zijn foto’s laten afdrukken, deze genummerd én had een lijst gemaakt, waarop je je naam kon zetten met het nummer van de foto die je wilde nabestellen (op het negatief stond ditzelfde nummer). Aan de hand van de lijst kon je zien hoeveel foto’s er van elke foto nabesteld moesten worden. Een heel gedoe, ook in de winkel!. Deze foto’s moest je dan weer aan de hand van de lijst opsturen naar vrijwilligers en deelnemers! Het was iedere keer weer een hele klus om ook dit voor elkaar te krijgen.
Natuurlijk moest er ook meteen betaald worden voor het aantal foto’s dat je bestelde en voor de postzegel. Bij de ene vrijwilliger had je één foto, maar bij een andere had je misschien wel 10 foto’s nabesteld.

Na een aantal jaren kwam de mogelijkheid alles op video te zetten, zodat alle foto’s en evt. filmpjes daarop konden worden gezet. Inmiddels is deze alweer vervangen door de dvd. Met een beamer die ik van mijn werk kon lenen hebben we eens op een locatie waar we de reünie hielden de foto’s kunnen bekijken.

Nu gaat dit allemaal digitaal met de camera of mobiel, wat een uitkomst! Het vakantieverslag wordt al tijdens de vakantie in de laptop gezet met foto’s erbij. Aan het eind van de vakantie ter plekke worden alle foto’s die gemaakt zijn naar de vrijwilliger gemaild die voor de foto-cd zorgt. Na deze gekopieerd te hebben - soms op de terugweg in de bus - krijgt iedereen deze foto-cd mee naar huis. De vakantiekrant wordt doorgemaild naar Wielewaal. Op kantoor wordt de krant geprint en binnen een week ligt soms de vakantiekrant al in de bus bij de deelnemers en vrijwilligers!
En alles IN KLEUR!

Vroeger Nu
De uitnodigingen voor de instructiedag en het vakantieboekje gingen schriftelijk nu digitaal!
De vakanties duurden 2 weken, soms langer nu 1 week [10 dagen]!
Een vakantiegroep bestond uit 12 deelnemers nu ca 6 of 8 deelnemers!
Informatie over activiteiten/bezienswaardigheden/prijzen nu hebben we internet en werd telefonisch opgevraagd kunnen we online bankieren!
Alle verslagen werden getypt op de tikmachine en daarna gekopiëerd en per post verstuurd nu gaat alles digitaal, incl. de verzending!
Foto’s werden door iedereen gemaakt met een fototoestel nu met digitale camera’s of met je mobiel!
Een vakantieverslag maken was tijdrovend werk! Typen, plakken bij het verslag, kopiëren, versturen nu zet je het in de laptop, plakt er de foto bij…..en klaar!
Na een vakantie werden er reünies gehouden, zodat je foto’s van de anderen kon nabestellen nu geen reünies meer, alle foto’s komen op een foto-cd te staan!
Vooraf werden de afspraken gemaakt en kon je elkaar niet meer bereiken als er iets was veranderd nu heeft iedereen een mobiel en stuur je een sms-je!
Als de RAP de vrijwilligers wilde informeren over de vakantie, dan ging dat schriftelijk [per post] nu simpel met een groeps-app!

 
ISO 9001 HKZ  
       
Oproepen
Vrijwilligers gezocht komende tijd
21-05-2019

Vrije plaatsen reisleiders en verpleegkundigen
21-05-2019

Vacature: recreatieleiders en verpleegkundigen
16-04-2019

Kun jij ergens een poster ophangen?
01-04-2017

meer oproepen... 
Nieuws
Brochures online
01-11-2018

ISA GROUP zorgt voor glimlach
20-09-2018

MatchT adopteert eerste Wielewaalmoment
11-09-2018

Vrijwilligerswerk voor gezonde werknemers
03-09-2018

meer nieuws... 
Vakantiebelevenissen
Wielewaal bij GLOW!
16-11-2018

De leukste baan van de wereld
08-10-2018

Taart en buiten spelen in Barendrecht
20-09-2018

Fotorondje Waddeneilanden
02-09-2018

meer belevenissen...