Jongeren Xperience

Samen met Spierziekten Nederland

Voor jongeren met een spierziekte is het niet vanzelfsprekend om vriendschappen te sluiten, samen te sporten of andere vrijetijdsactiviteiten te ondernemen. Doordat ze extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben missen ze kansen om volwaardig mee te doen in onze maatschappij. Spierziekten Nederland en Stichting Wielewaal hebben daarom hun krachten gebundeld om de wereld van jongeren met een spierziekte groter te maken en ze een positieve boost te geven!

In 2021 zijn we begonnen met het project ‘Jongeren Xperience’: een intensief begeleid programma van een half jaar voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar en hun ouders met als kern een weekend weg. Wielewaal leverde input op het gebied van het organiseren van een weekend weg zoals de locatie, het begeleidingsteam en de communicatie. Spierziekten Nederland hield zich bezig met het werven van deelnemers, het begeleiden van de ouders en het organiseren van de workshops.

Rolmodellen en workshops

De kern van de Jongeren Xperience was een weekendprogramma waar de deelnemers met een groep jongeren die ook een spierziekte hebben door middel van sport & spel, workshops en goede voorbeelden van rolmodellen meer leren over zichzelf, meer zelfvertrouwen krijgen, bouwen aan een sociaal netwerk en werken aan hun onafhankelijkheid. Tegelijkertijd boden we de ouders een parallel programma waarin thema’s als loslaten en veiligheid van het kind werden behandeld. Het weekend vond in september 2021 plaats op het Bio Vakantieoord in Arnhem en tijdens het weekend werden verschillende workshops gegeven zoals e-hockey door Cathry Strijbosch, hockeyster uit het Nederlands e-hockeyteam (elektrisch rolstoelhockey) en tafeltennis door Nico Blok die drie keer deelnam aan de Paralympische Spelen. Ook jongerenambassadeur van Spierziekten Nederland Nathan Rozendaal kwam lang en sprak met de deelnemers over vriendschappen, opleidingen en toekomstplannen. In november kwam de groep nog een keer bij elkaar voor een reünie.

We kijken terug op een geslaagd project, deelnemers, ouders en vrijwilligers waren enthousiast. Het weekend weg was zeer succesvol: voor de jongeren een leuk sociaal uitstapje met spelletjes, sport, bioscoop en zwembad. Het mooiste resultaat is dat we door dit traject inspiratie hebben kunnen bieden. De jongeren kwamen tot de ontdekking dat ze meer zelfstandig kunnen dan ze van te voren dachten en ook ouders hebben waardevolle inzichten op gedaan.  Stichting Wielewaal en Spierziekten Nederland hopen de Jongeren Xperience te continueren. Daarnaast heeft Wielewaal de ambitie om dit concept ook in te zetten voor andere doelgroepen.

 

De Jongeren Xperience werd mede mogelijk gemaakt door:

HandicapNL, Stichting de Lichtboei en het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting