Is uw organisatie betrokken bij de maatschappij?

Doe mee aan de Bedrijven Experience

Foto’s gemaakt door Billie-Jo Krul

Het verhaal van de mantelzorger

De zorg voor een kind met een beperking gaat altijd door. Als ouder of verzorger doe je dat met liefde maar het kan ook zwaar zijn. Ouders hebben net als iedereen soms een adempauze nodig. Even tijd voor elkaar, voor de  andere kinderen in het gezin of gewoon tijd voor jezelf.  Wielewaal vindt het belangrijk om het verhaal van de mantelzorger te vertellen. Zodat iedereen begrijpt waarom respijtzorg geen luxe is maar noodzaak.

Het verhaal van Felicia

‘’Alina is 6 jaar en daarmee een van de jongste deelnemers bij Wielewaal. Het was lastig om een plek te vinden voor zo’n jong meisje. Ze loopt al snel kans om ondergesneeuwd te raken door de oudere kinderen, daarom heeft zij de een-op-een begeleiding die Wielewaal biedt echt nodig.

Ik ben alleenstaand en heb ook nog een zoon van 16, om de zorg voor Alina te kunnen volhouden is het echt nodig dat ze soms even door anderen wordt opgevangen. Ik voel me al een paar jaar een zorgverlener, geen moeder. Ik zou willen dat  ik meer die moeder zou kunnen zijn, maar daar is bijna geen ruimte voor. Ik voel me dus zeker mantelzorger, en om mensen zoals ik te ontlasten is respijtzorg zo belangrijk.

Doordat ik de zorg af ten toe even uit handen kan geven komt er meer ruimte voor mijzelf en krijg ik ook weer de kans om mezelf te ontplooien. Ik kan bijvoorbeeld weer werken en heb even tijd voor mezelf. Op die manier kan ik even opladen en er de rest van de week voor Alina zijn. Zonder opvang ben je als moeder alleen maar aan het zorgen en kom je in een sleur. Alles in huis draait om Alina: als er al bezoek is gaan ze vroeg weg, zo beland je als je niet uitkijkt in een sociaal isolement. Even tijd voor mezelf geeft de energie om het zorgen vol te houden en ook gezellige dingen met Alina te kunnen doen.

Het mooie aan Wielewaal is dat er mensen werken die alles met hart en ziel doen, het gaat er persoonlijk aan toe en minder schematisch dan op de meeste opvangplekken. Voor kinderen is het echt een dagje uit, ze gaan leuke dingen doen en iedereen kan meedoen.

Bij Wielewaal laat ik Alina met een veilig gevoel achter, ik weet dat er iemand aan haar gekoppeld is en dat er op haar wordt gelet, ook als  de groep voornamelijk uit oudere kinderen bestaat.’’

Felicia, moeder van Alina van 6 jaar

Achterwacht bij Wielewaal

Het verhaal van Esther Maurice

‘’Mijn kinderen gaan al zo’n vijf jaar naar de vakantiedagopvang van Wielewaal. De een-op-een begeleiding die ze daar krijgen vinden ze fantastisch en het is belangrijk voor ze dat het een vaste groep is. De kinderen kennen elkaar goed en dat geeft vertrouwen, ze kunnen zichzelf zijn. Het is voor hen belangrijk om met leeftijdsgenootjes te kunnen spelen, maar met kinderen in de buurt lukt dat niet altijd even goed. Bij Wielewaal hebben ze vaste vriendjes bij wie ze zich fijn en veilig voelen.

Doordeweeks gaan Dave en Rick naar school, maar de vakantiedagopvang is wel echt iets anders. Lekker spelen met vriendjes, sportactiviteiten en persoonlijke aandacht voor hen allebei. Dat hebben ze nodig, iemand die ze meeneemt en hen net dat extra zetje geeft om mee te kunnen doen met de rest. Mijn kinderen worden gezien en krijgen de kans om mee toe doen op hun eigen tempo.

Voor mij is het het allerbelangrijkste dat de kinderen en fijn hebben en dat ze plezier maken. Maar Wielewaal draagt ook bij aan hun ontwikkeling, ze leren bijvoorbeeld zelf hun brood te smeren, hun schoenen aan en uit te doen als ze in de gymzaal gaan spelen, dat soort dingen. ‘’

Esther, moeder van Dave (13 jaar) en Rick (9 jaar) samen met vader Frank op de foto

 

Het verhaal van Fernanda Manssen

‘’Elize logeert sinds 2015 bij Wielewaal. Alle kinderen gaan weleens logeren, als dit voor Elize ook kan grijpen we die kans aan. Voor ons als gezin is het fijn dat we ook even iets anders kunnen gaan doen en kunnen ontspannen. Voor Elize helpt het om haar wereld te vergroten. Ik gun het elk kind dat ze af en toe even kunnen ervaren hoe het is om ergens anders te zijn. Doordat Elize bij twee verschillende groepen logeert maken we haar wereld groter.

Omdat Elize in een rolstoel zit kan ze niet zomaar zelf weg en is ze afhankelijk van mij om haar in verschillende situaties te brengen die haar verrijken. Een logeerweekend kan haar dat bieden. Het is fijn voor haar dat er iemand is die fris en fruitig dingen met Elize onderneemt en er helemaal voor haar is. Nieuwe activiteiten en enthousiaste, vrolijke mensen om haar heen zorgen ervoor dat ze positief wordt geprikkeld.

Het is fijn om even te worden ontlast als moeder zodat je zelf ook weer nieuwe energie kunt opdoen. Ik vind het heerlijk om een weekend niet te hoeven nadenken over het volgende zorgmoment. Ik kan even ademhalen en dingen in mijn eigen tempo doen. Je bent moeder, maar je hebt zo’n grote zorgtaak en dat gaat altijd door, al 28 jaar slaap ik niet door.

Ik laat mijn kind met een veilig gevoel achter bij Wielewaal, het is fijn om te weten dat er mensen om Elize heen zijn die haar zien en die moeite doen om haar te begrijpen. Door het vertrouwen kan ik alles loslaten en uit de zorg-modus komen. Ik kan even relaxen, maar dat niet alleen, logeerweekenden geven mij ook de kans om mijzelf te kunnen ontwikkelen, te leren en inspiratie op te doen.’’

 

Fernanda, moeder van Elize